freebee 2 January, 2018 0

Skicka pengar utomlands

När ens ekonomiska situation är lite kärv är det mycket vanligt att ta hjälp från familj och bekanta. Kontantanvändningen har minskat enormt i Sverige de senaste åren men att föra över pengar mellan avsändare och mottagare brukar gå mycket smidigt med teknikens framfart inom bankvärlden.

På andra ställen i världen har kontanter betydligt större användningsvärde och i vissa länder, som i exempelvis Grekland efter deras ansvarslösa ekonomiska kollaps, ökar användningen med kontanter då tilliten till bankerna och staten sviker.

Ett mycket populärt sätt att skicka pengar utomlands är via det amerikanska betaltjänstföretaget Western Union. Företaget erbjuder flera olika pengaöverföringslösningar men en av de mest populära är där mottagaren tar emot den överförda summan i kontanter istället för att pengarna sätts in på ett bankkonto.

Western Union har knappt några egna lokaler där de erbjuder sina tjänster utan använder sig huvudsakligen av ombud. Kiosker och mindre nischbanker fungerar inte sällan som ombud men det förekommer även att du kan hitta Western Union-ombud hos vissa frisörer eller hos lokala restauranger.

När du skickar pengar via Western Union hos ett ombud får du fylla i en blankett där du fyller i ditt namn, adress, hur mycket du vill skicka, mottagarens namn och land mottagaren befinner sig i. Western Union finns i ett stort antal länder runt om i världens och reglerna för att skicka och ta emot pengar kan skilja sig åt. För att skicka pengar till en mottagare i exempelvis USA måste avsändaren specificera vilken stat och även vilken stad mottagaren ska hämta pengarna i. Efter att uppgifterna har registrerats i Western Unions överföringssystem får avsändaren ett kvitto med ett 10-siffrigt kontrollnummer (MTCN – Money Transfer Control Number). Detta kontrollnummer måste avsändaren meddela mottagaren för att denne ska kunna ta emot överföringen. Allt mottagaren sedan behöver göra för att ta emot överföringen är att uppge kontrollnumret, ange vem som har skickat pengarna och hur stor summan är samt uppvisa giltig legitimation.

Att skicka pengar via Western Union är enkelt och är förmodligen en bidragande orsak till dess popularitet. Dock har pengaöverföringstjänsten också blivit ett mycket populärt verktyg för kriminell verksamhet, såsom penningtvätt, bedrägerier och finansiering av terrorism och klassas av många finansiella institut som en högriskprodukt. Fram till bara för något år sedan gick det alldeles utmärkt att skicka pengar anonymt genom att uppge ett påhittat namn så länge överföringssumman inte överskred motsvarande 1000 Euro. Bedrägerier med Western Union som verktyg, via Nigeria-brev, kärleksbrev eller försäljning via opålitliga försäljare på nätet, är så omfattande att bland andra eBay har förbjudit Western Union som betalningsmetod på deras handelsajt.